Askeonsdag - Ord til eftertanke

# Egebæksvang Kirke

Askeonsdag - Ord til eftertanke

Askeonsdag 

Velkommen til Askeonsdagsgudstjeneste
Egebæksvang Kirke den 22. februar 2023 - kl. 19

Askeonsdag kalder man onsdag, som falder efter fastelavns søndag. Askeonsdag indleder fastetiden, som varer frem til påskelørdag og da man ikke medregner søndagene som ’fastedage’, varer fasten altså præcis 40 dage.

Askeonsdag. Du undrer dig sikkert over navnet, for det er ikke i alle kirker, man fortsat markerer dagen, da det ikke er en helligdag som sådan. I den katolske kirke er askeonsdag en vigtig påmindelse om menneskets forgængelighed og afhængighed af Gud og hér hos os i Egebæksvang markerer vi, ligesom i andre folkekirker, dagen, fordi det er godt at blive erindret om den større sammenhæng et menneskeliv er en del af.

 Navnet ’Askeonsdag’ hænger sammen med det centrale i gudstjenesten, hvor menigheden kommer op og får tegnet korsets tegn for panden med aske. Asketegningen er et symbol på menneskets forgængelighed. Mennesket er skabt – det kommer af støv og skal blive til støv og derfor erindrer asketegningen os om, at mennesket intet er uden Gud.

 Hvad så med fasten? Betyder det, at man ikke må spise noget i 40 dage, eller hvad? Sådan undrer du dig måske også, måske provokeres du ligefrem af det, men fastetiden indebærer ikke nødvendigvis, at du skal afholde dig fra bestemte spiser. Det er slet ikke dét, der er intentionen og man bestemmer naturligvis selv, om man vil ændre noget i den måde man lever på frem mod påske. Gud er ganske givet ’ligeglad’ med faste. Faste gør os hverken ’fromme’ eller ’bedre’, men faste fra det, som vi måske er afhængige af til daglig, dét, der fylder os og optager os, kan alligevel gøre os godt. For så skærpes sanserne og ånden i os. Vi øver os i at blive et ’tempel for Herren’, som der står et sted i Bibelen.

 Det kan også opleves som ’sundt’ for sjælen, om vi vælger at bruge fastetiden på at leve mere åndeligt bevidst. Det vil sige, at vi bruger fasteperioden til at søge Gud. Vi kan gøre det ved fx at vælge at afstå fra massiv brug af de sociale medier, nyhedsstreaming, overdreven motion eller vi kan minimere brugen af tv i perioden. Det kan også være noget andet. Man bestemmer selv og det er ikke, fordi faste er et mål i sig selv, men fordi det er godt at reflektere dybere over, hvad der er åndeligt opbyggende for et menneske og hvad der ikke er det. Fastetiden giver os mulighed for – med kirkeåret som ramme – at ’gå’ en tid sammen med Gud på en anden måde end til daglig.

 Så velkommen i kirke til en gudstjeneste, som med garanti vil røre dit hjerte og sætte tanker i gang hos dig. Smuk musik ved organist Alexandersson og sanger Charlotte Withen.

Cecilie Schackinger, sognepræst

Du vil måske også kunne lide...